Praktijk: Loodvrij of niet?

In de jagerskringen wordt er gediscussieerd over het probleem van lood in het milieu. Lood hoort bij de zware metalen en is niet afbreekbaar en behoorlijk giftig. Ook overheden kijken ernaar en het zal niet lang meer duren voordat er een verbod gaat komen op het gebruik van lood.

Voor schutters is lood een ideaal metaal, omdat het zwaar is en gemakkelijk te bewerken. Toch zijn we op zoek naar alternatieven. Dat geldt voor de jagers in het veld, de sportschutters op de schietbanen en natuurlijk ook voor de rattenjagers.

Voor een professionele rattenjager, die werkt bij veehouderijen en andere bedrijven in de voedselindustrie is lood al langer een probleem. Als lood in het voer voor de dieren terecht komt dan is de boer daar niet blij mee. Een goede rattenjager voorkomt dat er lood achterblijft. Dat doet hij of zij door gebruik te maken van een klein kaliber stopkogeltje (van 4,5 mm van slechts 0,62 gram) dat in het weefsel van de rat blijft hangen. Dat werkt heel goed. Ook omdat professionele rattenjagers in vrijwel 100% van de gevallen raakschieten. De correcte manier van aanschieten is van voren, door de kop, de borst en dan blijft de kogel hangen in de buik. Hiermee wordt alle energie van de kogel in het weefsel afgegeven en is de rat onmiddellijk dood.

Correct aangeschoten rat met een stopkogel

Soms moet je lang wachten voor de rat zich naar je toekeert en zie je alleen de kop vanaf de zijkant. In een maiskuil of voergang op een veehouderij kun je dan niet schieten, omdat de kogel door de kop heen schiet en in het voer terecht komt. Je wenst dan dat je geen loden kogels in je luchtbuks hebt.

Onderzoekje naar loodvrije kogels

Henk Fennema en ik hebben al een tijdje nagedacht over het gebruiken van loodvrije munitie. Er is in Nederland nog niet zo veel aanbod op het gebied van loodvrije kogeltjes. Bekende merken als H&N en JSB hebben een loodvrije kogel die nog mondjesmaat te krijgen is.

5,5 mm loodvrije kogel 0,76 gram

Henk heeft het initiatief genomen om uitgebreid met loodvrije kogels van JSB te gaan testen. Omdat loodvrije kogels lichter zijn dan loden kogels heeft hij besloten om te testen met een 5,5 mm kogeltje. Berekening laten zien dat je ongeveer 30 joule nodig hebt om dit kogeltje in de buurt van geluidssnelheid te laten vliegen. Dat is de ideale snelheid, omdat ratten deze niet horen aankomen en ze niet kunnen horen waar het schot vandaan komt.

Loodvrije kogel 0,84 gram

Omdat Henk Fennema (als secretaris) dagelijks op de schietbaan van SV Baarn te vinden is, heeft hij alle gelegenheid gehad om nauwkeurig te testen. Henk zegt er het volgende over: “De loodvrije kogel is iets minder nauwkeurig dan de loden kogel. Ik zal hem voor een wedstrijd niet gebruiken. Maar voor het afschieten van ratten schiet de kogel prima”. De maximale afwijking t.o.v. een loden kogel is op 25 m minder dan een millimeter. Dat is ruim binnen de gebruikelijke killzone van 1 cm.

FX Wildcat

Met de goede resultaten van Henk heb ik gisteren ook de overstap gemaakt. Ik moest daarvoor mijn FX-Wildcat ombouwen van 4,5 mm naar 5,5 mm. Dat is een middagje werk met een goede gebruiksaanwijzing en een daarvoor aangeschafte loop-kit.


Loopkit 5.5 mm

Waar Henk heeft getest met de JSB Loodvrij heb ik getest met de iets zwaardere loodvrije kogel van H&N (Baracuda Green). Ook deze kogel presteert goed in de testen. Ook in de praktijk werkt de kogel uitstekend en blijft deze bij een goed aangeschoten rat ook in het weefsel hangen.

Toch ben ik niet tevreden. Als je deze op 280 m/s laat vliegen dan heeft deze een mondingsenergie van 33 joule. Op 20 m houd je dan nog 26 joule over en op 30 m nog 23,5 joule. Als je dezelfde berekening loslaat op de JSB loodvrij dan is de mondingsenergie 30 joule, op 20 m 23 joule en op 30 m 21 joule. In de Ratslagmethode wordt gestreefd naar het beperken van de risico’s. Omdat beide loodvrije kogels toch nog relatief zwaar zijn houden de kogels veel energie vast. Daarbij komt dat een loodvrije kogel minder vervormd en op harde oppervlakken gevaarlijk kan afketsen. De kans op een ricochet acht ik klein. Bij mijn testschoten op een stalen kogelvanger spat de pellet in kleine fragmenten uit elkaar. Deze zijn niet gevaarlijk.

Loodvrij kogel 62 gram

Ik heb het liefst dat een kogel na 30 m niet meer gevaarlijk is voor mensen, huisdieren en inventaris. Dat kun je bereiken met nog lichtere kogels. Als je bijvoorbeeld rekent aan de H&N Field Target Trophy Green met een gewicht van 0,62 gram en een mondingssnelheid van 300 m/s dan heeft deze bij vertrek 28 joule. Op 20 m heb je dan nog 18 joule over en op 30 m nog zo’n 15 joule. Dat is al een stuk veiliger. Dit is de lichtste kogel op dit moment op de markt.

Ik heb deze besteld en ga ‘m ook testen. In ieder geval zijn wij nog niet overtuigd. Wij gaan verder kijken hoe het gebruik van loodvrije kogels in de praktijk uitpakt.