Ontheffing van Flevoland

In juni 2024 heeft de provincie Flevoland een maatwerkvoorschrift geformuleerd. Hiermee kunnen professionele rattenbestrijders een ontheffing krijgen voor het afschieten van ratten in en om gebouwen en binnen en buiten de bebouwde kom. Er zijn twee categorieën rattenbestrijders die hiervoor in aanmerking komen:

  1. Professionele plaagdierbestrijders die KPMB-gecertificeerd zijn en die daar bovenop een cursus van KAD in Wageningen of Stichting Lestrix hebben gevolgd.
  2. Ecologische rattenbestrijders die lid zijn van de branchevereniging ERRaNed.

Hiermee heeft de ERaNed bereikt dat het lidmaatschap van de vereniging al zoveel zekerheid biedt, dat de provincie Flevoland op basis hiervan ontheffingen wil afgeven. ERaNed heeft daarvoor moeten beloven dat zij ervoor instaan, dat hun leden volgens de regels van ERaNed werken en voldoende gekwalificeerd zijn.

De beleidsmakers van Flevoland hebben goed gekeken naar de Ratslagmethode en de publicaties op RATTENSCHUTTERS.NL. Zij leggen ongeveer dezelfde eisen op aan de te gebruiken persluchtbuks. Kaliber van maximaal 5,5mm en maximale mondingsenergie van 3o joule. In dialoog met de betreffende beleidsmedewerker hebben we dat een beetje kunnen oprekken naar 35 joule. De Secretaris van ERaNed (Sjaak Stam) en ik hebben het niet voor elkaar gekregen om het certificaat van Ratslag geaccepteerd te krijgen. De provincie wil meer garanties dat de gecertificeerde rattenschutters ook volgens de ratslagmethode blijven werken. ERaNed moet daar op gaan toezien.

Jagers

Bijzonder is ook dat jagers (met jachtakte) deze ontheffing niet krijgen. De jagers kunnen een ontheffing krijgen om op jachtgebieden met luchtbuksen en nachtzicht apparatuur te werken. Zij mogen echter niet buiten hun jachtgebied jagen. Dit betekent dat jagers (in Flevoland) niet op een boeren erf en in stallen op ratten mogen jagen. Zij kunnen ook niet werken voor particulieren en bedrijven binnen en buiten de bebouwde kom. Het idee hierachter is dat jagers niet voldoende gekwalificeerd zijn om in kwetsbare omgevingen ratten af te schieten. Het jachtdiploma en de jachtakte zijn geen geschikte kwalificaties voor de professionele rattenschutter. Dat betekent overigens ook dat ERaNed jachtaktehouders en mensen met een jachtdiploma het lidmaatschap pas kunnen geven nadat zij zich hebben gekwalificeerd voor de ratslagmethode.

ERaNed

De vereniging ERaNed moet nu naar haar leden, maar ook naar overheden heel helder maken welke kwalificaties zij eist voor het lidmaatschap. Vervolgens moet zij haar ledenbestand scannen op deze kwalificaties. De provincies willen ook dat ERaNed haar leden periodiek toetst op schietvaardigheid en leden informeert over ontwikkelingen in het vakgebied. Met andere woorden ERaNed moet zich ontwikkelen tot een solide branchevereniging waar overheden op durven te vertrouwen.

En verder…

Wij zijn blij met deze ontwikkeling, maar we zijn nog niet tevreden. We hebben niet kunnen voorkomen dat Flevoland de machtigingen via de FBE wil afgeven en dat het om perceel gebonden machtigingen gaat die voor professionele rattenschutters erg onpraktisch werken. Tenslotte is er de in onze ogen nutteloze registratieplicht in het FRS. Dat willen we graag anders en daarvoor gaan we opnieuw de dialoog aan.

Desalniettemin moeten we blij zijn dat ERaNed nu op de koers zit om ook werkelijk de rol van de branchevereniging te gaan waarmaken. Ik raad alle professionals onder ons aan om lid te worden van ERaNed en de vereniging te steunen. Hoe meer leden hoe sterker we kunnen onderhandelen. Voor de rattenschutters onder ons die in Flevoland willen werken is dit natuurlijk vanzelfsprekend.

5 gedachten aan “Ontheffing van Flevoland”

  1. Het maatwerkbesluit van 14 juni jl is bij de provincie alleen nog maar bekend! De aanpassing van dit besluit (16 juni) is (nog) niet bekend waar aan Jos refereert waar dit is opgenomen lees onderstaande gedeeltelijke tekst uit het maatwerkbesluit ” De gebruikte luchtdrukgeweren hebben een minimaal kaliber van 4,5 mm (.177 inch) en een maximaal kaliber van 5,5 mm (.22 inch). De gebruikte luchtdrukgeweren hebben een maximale mondingsenergie van 35 joule.

    9. Dit besluit is beperkt tot gebruikers, die werkzaam zijn voor een bedrijf dat zich bezighoudt met plaagdierenbestrijding. Dit kan uiteraard ook als zelfstandig ondernemer.
    Als men in loondienst werkt geldt dat men in het bezit moet zijn van een schriftelijk werkgeversverklaring van het plaagdierbestrijdingsbedrijf.

    Alle gebruikers moeten daarnaast een bewijs van deelname aan de cursus “Rattenpreventie en -bestrijding met warmtebeeldcamera en persdrukgeweer op basis van IPM” gegeven door een RPMV erkende opleider of een lidmaatschap van de branchevereniging ERaNed kunnen overleggen.”
    Dus officieel weet men bij de provincie Flevoland tot op heden nog niks van dit aangepaste beluit iets van af! Qua eisen overigens stelt men daar , dat er eerst een ontheffing geregeld moet worden en daarna een draagverlof!

    1. Hallo Albert,

      Zoek maar eens op onderstaande tekst.
      Provincie Flevoland. Besluit 3293833. Wijziging voorschrift in Besluit met maatwerkvoorschriften voor de bestrijding van de Bruine rat.

      GEDEPUTEERDE STATEN BESLUITEN om het Besluit met maatwerkvoorschriften voor de bestrijding van de Bruine rat (d.d. 16 juni 2024, kenmerk: 3277024), als volgt te wijzigen:

      4. De gebruikte luchtdrukgeweren hebben een minimaal kaliber van 4,5 mm (.177 inch) en een maximaal kaliber van 5,5 mm (.22 inch). De gebruikte luchtdrukgeweren hebben een maximale mondingsenergie van 35 joule.

      9. Dit besluit is beperkt tot gebruikers, die werkzaam zijn voor een bedrijf dat zich bezighoudt met plaagdierenbestrijding. Dit kan uiteraard ook als zelfstandig ondernemer. Als men in loondienst
      werkt geldt dat men in het bezit moet zijn van een schriftelijk werkgeversverklaring van het plaagdierbestrijdingsbedrijf. Alle gebruikers moeten daarnaast een bewijs van deelname aan de cursus “Rattenpreventie en -bestrijding met warmtebeeldcamera en persdrukgeweer op basis van IPM” gegeven door een RPMV erkende opleider of een lidmaatschap van de branchevereniging ERaNed kunnen overleggen.

      1. Hallo Jos, dat weet ik ook zoals ik ook een stuk tekst uit het gewijzigde beluit ha d bijgevoegd. Maar ik heb met de provincie Flevoland met een ambtenaar gesproken die hier over ging en van het gewijzigde besluit en intern niks van wisten tot op heden.

  2. Beste Jos,
    Dank je wel voor het delen van deze informatie, dat is erg goed nieuws.
    Dan heeft jullie inzet zeker succes gehad.
    Hopelijk gaat Gelderland hier nu ook in mee!?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *