Test DNT/Arken Zulus HD 3 x 12

Ik krijg steeds meer vragen over de Arken Zulus. Jos en ik hebben geen ervaring met deze kijker, tijd om hem maar eens te testen.

Dicks Dumpstore uit Leeuwarden kon er één via de leverancier ter beschikking stellen. Ik ontving hem keurig thuis.

Handleiding

Voor die tijd had ik de handleiding al van het internet geplukt en gelezen. ( Read the fucking manual hoor ik Jos vaak zeggen) Dit scheelt je al een hoop gedoe.

Direct de kijker op mijn FX impact gemonteerd en wat door het menu gebladerd, mijn telefoon via bluetooth en wifi verbonden enz.

Er zijn 2 Apps voor dit apparaat te downloden, de Arken ballistics en de DNT. De Arken ballistics is denk ik de oude app. Je kan met deze app de data naar je kijker sturen. Ik heb deze niet gebruikt.

De DNT app kan je gebruiken voor het downloden/bekijken van je video opname. Maar zoals bij de meeste kijkers moet je dat via WIFI netwerk van de kijker doen. Ik ben daar niet dol op omdat ik dan zelf geen verbinding meer heb met het internet. Op deze app kan je ook ballistische data invoeren en naar je kijker sturen. Dit heb ik alleen aan het begin gebruikt en is als je start best handig. Ik had direct van ieder kogeltje al reeds een profiel in mijn kijker staan.

Naar de schietbaan

De volgende dag het setje mee naar de schietbaan. Eerst nog maar even de snelheid gecontroleerd, 277 m/s ik had in de ballistische calculator 276 m/s staan dus dit aangepast. Gelukkig kan je aanpassingen aan de ballistische calculator ook direct in de kijker zelf doen. Ik ben daar blij mee, dat is immers de plek waar het goed moet staan. In totaal heb je een heel alfabet aan mogelijke profielen, die je via de app ook weer een naam kan geven. Hoe dat precies werkt is me nog niet duidelijk ,maar dat ga ik nog wel een keer ontdekken.

Bord op 25 m1 gezet, 1e schot gelost en de zero procedure gevolgd. 2e schot was in de roos.. Ik dacht dan ook maar direct door op de grond doelen. Ik raakte overal de bovenkant van de roos, op iedere afstand. Ik was blij verrast, het was bijna te simpel.

Tijd om wat groepjes te schieten op 25 m1. Ik schoot het groepje aan de linkerkant van de roos, zero procedure nog een keer gedaan en 2 klikjes gegeven. Weer een groepje geschoten en die was prima. Een rondje gronddoelen gedaan en een kleine correctie aan  de sight height uitgevoerd. Ook op 5 meter ging het prima. Ik schoot met de JSB 1,03 gram.

Kan je het examen er mee halen?

De 12 schoten die we tijden het examen doen geschoten. Resultaat was cum laude, dus alles in de roos. Zie foto’s.

Nog een keer herhaalt zie foto onder. Resultaat ook prima. Ik heb de sight height nog iets naar boven aangepast..

Op de 10 m1 had ik wel een klassiek foutje, ik had het 5m1 doel gemeten..

Het antwoord op de vraag kan je je examen ermee halen is een duidelijke ja.

Meten met de LRF

Meten doe je uitgezoomd! Je kan wel ingezoomd meten maar je ziet dan niet waar je meet. De pard roept dan out off range, deze kijker meet gewoon. Bij ingezoomd meten loop je het risico dus dat je fout meet. In de nachtstand zou dit anders moeten werken, je ziet dan immers de flits.

Ik kon tijdens de test geen gekke afwijkingen vinden tijdens het meten, de Pard en de Arken gaven beide steeds exact dezelfde waarden.

Accu

Je kan de Arken Zulus met een kabel opladen. Maar je kan ook simpel tussendoor de batterij vervangen voor een volle. Standaard zit er geen batterij bij de levering, deze moet je er dus los bij bestellen. Ik ben kennelijk verwend want in de doos trof ik ook 2 batterijen aan en de geheugenkaart was geplaatst.

De stand-by stand helpt natuurlijk batterij besparen.

Conclusie

De Arken Zulus is prima geschikt en we zullen hem toevoegen aan de lijst met geschikte kijkers.

Ik vind het wieltje waarmee je in en uitzoomt erg klein. Het idee er achter is echter prima en ik denk dat oefening ook hier kunst baart. Mijn ervaring is dat je na een tijdje alles blind kan vinden op gevoel.

Het menu en de bediening ervan en dan met name welke knoppen je wanneer moet gebruiken was in het begin verwarrend. Ik miste een duidelijke enter knop. Na een dagje oefenen ging dit al stukken beter.

Het richtkruis past zich automatisch aan. Fouten maken door het verkeerde kruis aan te houden worden zo voorkomen, richtpunt is raakpunt. Je kan hem ook instellen dat je op het 2e draadkruis moet schieten. Richtpunt is raakpunt is mijn favoriet.

De beeldkwaliteit is minder dan de Pard Nightstalker en beter dan de Pard DS 35. Maar we zijn geen cameraman en op 25 m1 zie je prima wat je doet op de kaart. Wil je perfect beeld dan is de Alpex van Hikmicro nog steeds mijn favoriet maar helaas is deze kijker niet geschikt omdat hij pas vanaf 10 meter meet.

Om het hele scherm goed te zien moest ik eigenlijk dichterbij de kijker komen met mijn oog. Ik had de kijker al zover mogelijk naar achteren geplaatst. Tijdens het schieten zelf had ik hier geen last van, alleen als ik het menu in ging om de instellingen te veranderen moest ik wat geforceerd mijn nek verlengen… je moet wat te zeuren hebben toch.

De IR lamp is standaard een 850nm lamp. Deze kan je simpel te vervangen voor een 940Nm lamp. (kost € 82,00)

Kortom, een leuke en vooral compacte kijker die prima werkt. Hij doet wat alle andere door ons goedgekeurde kijkers ook doen.

Ik ben blij deze kijker eens getest te kunnen hebben en dank Dicks Dumpstore voor het mede mogelijk maken. Cursisten met een Arken Zulus kunnen vanaf Maart dus ook ondersteuning krijgen voor deze kijker.

5 gedachten over “Test DNT/Arken Zulus HD 3 x 12”

  1. Hallo Henk,

    Dank voor deze test, leuk om zo op de hoogte te blijven van noviteiten.
    Maar ik ben nog wel nieuwsgierig wat jou/ jullie eerste keus nu is.
    Ik ben nog in de luxe positie dat ik een keus heb in wat ik aan schaf.

    Alvast bedankt.

    Groet, Ferdinand

    1. Das een lastige vraag, de Pard heeft nu nog mijn voorkeur, ik bedien hem met mijn ogen dicht en ermee werken gaat volautomatisch. Maar.. ik ga hier wellicht over een paar weken wel anders over denken. Schieten op het richtkruis zelf i.p.v. op het 2e kruis vind ik ook wel heel prettig.

      1. Hoi Henk,

        Het is volgens mij al vast wel een aantal kjeren voorbij gekomen, maar welke type Pard hanteer je/heeft jouw voorkeur?
        Ik zie je reactie graag; alvast dank.

        Vriendelijke groeten,
        Emiel de Haan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *